Telefon : +382 20 20 21 20

Tretman ispucalih kapilara i crvene kože

Tretman ispucalih kapilara i crvene kože

17625 Pregleda

cuperosodopoCrveno lice, cijeli obrazi ili samo jagodice, mogu biti prirodna reakcija na neki tjelesni napor, povišenu tjelesnu temperaturu, vruću ili previše začinjenu hranu.

Nekima se lice naglo zacrveni a ima i onih koji su stalno crveni u licu. Međutim, ima i onih, kojima se lice zacrveni samo na trenutak, usled stidljivosti, uzbudjenja ili nagle promjene temperature.

Sve su ovo problemi koje ne mozemo generalizovati, već svaki problem posmatrati i rješavti pojedinačno.

Obično je dovoljno samo dobro rashladiti kožu i lice će ponovo dobiti svoju prirodnu boju.

Crvenilo je normalno i kada smo uzbudjeni. Uzbudjenje aktivira autonomni nervni sistem, krvni sudovi se prošire, napune se krvlju i javlja se crvenilo.

U vrijeme menopauze lice i čelo često pocrvene bez nekog vidljivog razloga i tada se javlja osjećaj toplote, (takozvani topli valovi). Ovdje hormoni igraju glavnu ulogu i organizam nastoji nadoknaditi to neravnomjerno lučenje hormona. Jedni hormoni povećavaju svoju aktivnost, da bi nadoknadili nedostatak drugih i tu dolazi do neravnomjerne cirkulacije i crvenila koje je karakteristično u tom životnom dobu.

Česte promjene boje lica nebi trebalo zanemariti, jer crveni obrazi nijesu uvijek znak zdravlja, stidljivosti ili hormonskog disbalansa, već mogu biti i znak bolesti, naročito kožnih, kad nam koža sa svojim promjenama boje, daje korisna upozorenja i znake da se radi o problemu na koži.

Jedan od čestih problema, je KUPEROZA.To je problem na koži, kad dolazi do nakupljanja krvi u sitnim krvnim sudovima, takozvanim kapilarima, koji se nalaze na površini kože. Usled zadržavanja krvi, smanjene cirkulacije, smanjene ishranjenosti i dotoka kiseonika i hranjivih sastojaka, slabi vezivno tkivo, smanjuje se elastičnost, ti kapilari se teže skupljaju, postaju krti, lako pucaju i javlja se crvenilo. Na nastanak kuperoze mogu da utiču razni faktori kao što su nasledna predispozicija, stres i psihička napetost, jako izlaganje suncu, jaka hladnoća i uopšte velika temperaturna kolebanja, pušenje i alkohol su faktori koji mogu pojačati crvenilo kože i ubrzati nastanak kuperoze.

kapilariDobrom kozmetičaru, mogu biti od izuzetne pomoći, za lakše odredjivanje tipa i uzroka kuperoze, mjesta gdje je ona najjače izražena, kao na primjer: korijen nosa i nozdrve su jako crveni kod ljudi koji imaju problema sa želucem i crijevima, kod dijabetičara je karakteristično i jako izraženo crvenilo na bradi, kod jetre, to je jagodična kost, kod srčanih oboljenja to je predio ispod jagodične kosti. Takve karakteristične lokacije su nam od izuzetne pomoći za pravilne tretmane u kozmetičkom salonu i za korišćenje preparata kod kuće.

Sunce koje je izvor života, bez koga ne možemo zamisliti život na zemlji, može da bude i moćan neprijatelj ako se dugo i nekontrolisano izlažemo njegovim zracima. Previše sunca slabi kožu, dehidrira je i ugrožava osjetljive kapilare koji postaju vidljivi, i ako ne reagujemo blagovremeno oni pucaju i poslije je teško popravit štetu koja je na koži napravljena.

Kortikosteroidi koji se koriste za liječenje alergija i astme takodje mogu da dovedu do crvenila kože.

Od kozmetičkih preparata, voćne kisjeline, glikolna kisjelina, termo maske, grubi pilinzi, maske koje isušuju kožu, saune ili parne kupke su kontraindikovane za kožu koja je osjetljiva i sklona crvenilu.

Preventivne mjere su jako važne. Blage masaže, limfna drenaža, mlake komprese, hladni gelovi od arnike, divljeg kestena, eukaliptusa i kreme koje djeluju smirujuće i koje su namijenjene suvoj, dehidriranoj kuperoznoj koži. Ljeti pažljivo izlaziti na sunce sa zaštitnim faktorom prilagodjenim svakoj koži posebno. Zimi stavljati jake hranljive kreme koje štite od hladnoće i prevelikog isušivanja.

Naravno, savjeti i konsultacije sa kozmetičarom je izuzetno važno za odabir odgovarajućih preparata.

Lokacija

mapa

Kontakt

Beauty centar Estebel

Bulevar Svetog Petra Cetinjskog 42

81000 Podgorica, Crna Gora

tel:   +382 20 20 21 20
mob: +382 68 20 21 20
mob: +382 67 20 21 20

e-mail: estebel-wb-@t-com.me