Telefon : +382 20 20 21 20

Tretmani, Liječenje i saniranje acni i ožiljaka

Tretmani, Liječenje i saniranje acni i ožiljaka

11552 Pregleda

Ožiljci nastaju kao posledica oštećenja kože...

Ožiljci

Ožiljci nastaju kao posledica oštećenja kože. Najčešće, zbog povrede, upalnih procesa i akni. Naročito ožiljci od mladalačkih akni, mogu da ostanu kao ružna uspomena i da stvaraju velike emotivne probleme. Ako se ne njeguju, može doći do atrofije okolnog tkiva i širenja ožiljka.

Nauka nastoji da pronalaskom novih tehnologija, smanji ili potpuno ukloni ožiljno tkivo. U zavisnosti od vrste i veličine ožiljka, a zahvaljujući moćnim dostignućima nauke, naročito Laserske tehnologije, moguće je u potpunosti ukloniti ožiljak, ako ozbiljno pristupimo rešavanju tog problema.

IPL je jedna od najmoćnijih metoda uz hemijski piling, mikrodermoabraziju...

ACNE – PSIHOLOŠKI PROBLEM NAROČITO KOD MLADIH

Od toga kako čovjek doživljava svoju spoljašnost, zavisi njegovo raspoloženje, samopouzdanje, stav. Naročito sa početkom puberteta, u periodu od 11 do 17 god, svaka druga osoba u većoj ili manjoj mjeri ima masnu i problematičnu kožu, jer je tada period hormonske nestabilnosti najviše izražen. Tada se javljaju prve acne. Osim hormonske nestabilnosti, pubertet karakteriše i emocionalna ranjivost, samokritika, preispitivanje svog izgleda, što može dovesti do stvaranja komplexa, osjećanja manje vrijednosti, smanjne samouvjerenosti i povlacenja iz drustva. U ovakvim stanjima često dolazi do nerazumijevanja izmedju djece i roditelja, što dovodi do dodatnog emocionalnog naprezanja , povećane aktivnosti CNS-a i cesto dolazi do zatvorenog kruga, gdje su svi psihoemocionalno ranjivi, svu pažnju fiksiraju na spoljašnje stanje i izgled kože, pokušavajući sami nešto da učine, čime otežavaju proces liječenja i pogorsavaju svoje zdravstveno stanje.

Po pravilu oni se žale na razdražljivost, loš san, loše raspoloženje, očekuju brz rezultat, nestrpljivi su.

Ključ uspjeha je pomoći tim mladim ljudima da vrate samopouzdanje i sigurnost, da uspostave pravi kontakt sa najbližima i da bolje sagledaju trenutne probleme.

Ono što je bitno za kozmetičara je da poznaje patofiziologiju acni, da bi ih uspješno tretirao.

Definicija acni bi bila da je to:

Hronično, upalno, oboljenje kože, koje dovodi do kozmetičkog defekta kože, usled povećanog lučenja sebuma, što dovodi do poremećaja u sastavu lipidne barijere i smanjene koncentracije nekih esencijalnih elemenata neophodnih za zdrav izgled kože.

Postoje četiri faktora koja dovode do šest tipova lezija. Obično je jedan tip dominantan, ali se sreću i miješane lezije.

Efikasnost zavisi od toga da li smo prepoznali pravi tip acni i da li se primjenjuju pravi preparati baš za tu vrstu acni.

Kad govorimo o problemu tretiranja acni, važno je imati na umu da je to hronično stanje, i da je odgovarajuća terapija "održavanja" neophodna u dužem vremenskom periodu, kako bi se postignuto poboljšanje zadržalo i spriječio nastanak novih lezija.

TRETMANI I RESAVANJE PROBLEMA MLADALACKIH ACNI

Kod masne kože kod koje je u periodu puberteta i adolescencije povećana sinteza lipida, a lojne žlijezde koje su osjetljive strukture, podliježu hormonalnim uticajima, pa dolazi do povećanja broja masnih ćelija i lojnih žlijezda, a samim tim i do povećane proizvodnje loja u lojnim ćelijama. Kao reakcija kože na ovo "iznenadno" stanje dolazi do otežanog izlučivanja sebuma, nastanjuju se bakterije, što dovodi do upale i stvaranja komedona i acni vulgaris. Ova koža postaje nečista sa texturom krupnih  pora na površini kože, koje se svakodnevno šire, dolazi do povećanog znojenja, seboreje, crvenila i neizbježnih acni.

Osnovno pravilo kod tretiranja acni je temeljno čišćenje kože, specijalnim razmašćenim emulzijama koje prodiru duboko u pore i oslobadjaju kožu od suvišne masnoće i nečistoće.

Da bi otvorili završetke folikula i olakšali oticanje sebuma nezaobilazan je enzimski piling koji se radi isključivo u kozmetičkim salonima, zbog opasnosti od širenja infekcije.Kod većih nečistoća i gnojnih acni preporučuje se odlazak kod kozmetičara i čišćenje u sterilnim uslovima da ne bi došlo do širenja infekcije a kasnije stvaranja ožiljaka koji mogu veoma ružno da izgledaju i stvaraju osjećaj nesigurnosti i kompleksa.

Sledeća bitna procedura u liječenju acni je limfna drenaža. To je sistem odvoženja štetnih materija iz tkiva kojom se ćelije, medjućelijski prostori i koža oslobadjaju nagomilanih toxina, slobodnih radikala i masnoće koji su ometali razmjenu materija i ishranu ćelija. Limfni sistem za razliku od krvotoka nema vlastite pumpe, pa se mora limfa pokrenuti drenažom. Limfnu drenažu treba raditi 20 minuta i neprestano paziti na limfni tok.

Pored enzimskog, jako dobre rezultate daje i piling sa AHA i Glikolnim kisjelinama, čija je osnovna osobina ljuštenje tog debelog rožnatog sloja. Ove kisjeline smanjuju PH vrijednost i imaju  antibakterijsko dejstvo.

Ono što su najnovija istraživanja pokazala je upotreba lasera i IPL aparata u efikasnom liječenju acni.

Naravno, svakodnevno čišćenje i umivanje su dio lične higijene.

Lokacija

mapa

Kontakt

Beauty centar Estebel

Bulevar Svetog Petra Cetinjskog 42

81000 Podgorica, Crna Gora

tel:   +382 20 20 21 20
mob: +382 68 20 21 20
mob: +382 67 20 21 20

e-mail: estebel-wb-@t-com.me