Telefon : +382 20 20 21 20

Previše sunca za premnogo briga

januar 22, 2010

Iako se zna da sunce daruje svjetlost, snagu i život, savremena naučna saznanja sve više ukazuju da treba da promijenimo pojedine stavove o zdravim stilovima života i izbjegavamo prekomjerno i nepravilno sunčanje.

Pobjeda - 15. jun 2009. godine

UTICAJ ULTRAVIOLETNOG ZRAČENJA NA KOŽU

Previše sunca za premnogo briga

Iako se zna da sunce daruje svjetlost, snagu i život, savremena naučna saznanja sve više ukazuju da treba da promijenimo pojedine stavove o zdravim stilovima života i izbjegavamo prekomjerno i nepravilno sunčanje. Ljeto je doba godine kada se više vremena provodi na otvorenom, u prirodi, ali i doba, koje, uprkos svim svojim čarima, može donijeti i niz neugodnosti i pokvariti toliko očekivani godišnji odmor.

U ljetnjem periodu koža je neposredno izložena agresivnim uticajima okoline: sunčanju, često pregrijavanju sa opekotinama, isušenju vjetrom, prljavštini, povredama, ujedu insekata... Sa prvim vrelim danima neprestano slušamo kako je sunčanje opasno i kako su ozonske rupe sve veće.

-Sunce je kombinovani izvor svjetlosti sa mnogo vidljivih i infracrvenih, a vrlo malo, oko jedan odsto ultraljubičastih zraka. Dugotrajno izlaganje suncu je, zaista, veoma opasno, ali ne postoji bolji način da se prikupi potrebna količina ultravioletnih zraka koji su neophodni za rast i održavanje koštanog sistema. Sunčanje pomaže i osobama oboljelim od raznih kožnih bolesti, kao što su psorijaza, atopski dermit, oboljelim od reume, oboljenjima jajnika, a neophodno je i za pravilan rast djece. Stoga, nemojte se panično kriti od sunca, ali budite oprezni da biste spriječili neželjene posljedice. Sunčajte se ujutro do 10 časova i popodne poslije 16 časova. Karakteristika sunčanja je da eritemu prethodi jedan period dva do sedam sati bez ikakvih promjena, te nas isto može zavarati da se presunčamo, savjetuje dr Ranka Vukašinović, direktor Klinike za kožne i polne bolesti, Kliničkog centra Crne Gore.

Ona navodi da postoje tri vrste ultravioletnih zraka, i to UVA zraci, koji izazivaju direktnu pigmentaciju i ima ih dosta zimi, na snijegu, dok UVB i UVC izazivaju najprije crvenilo, pa tek nakon toga pigmentaciju. Čitav spektar UVC i 90 odsto UVB zraka apsorbuje ozonski sloj, vodena para, ugljen dioksid i kiseonik, pa do Zemlje stižu samo UVA i mali dio UVB zraka. Upravo oni su odgovorni za starenje, opekotine i rak kože. Utvrđeno je da UV zračenje direktno oštećuje nosioce nasljednih osobina (DNK i gene) i dovodi do smanjenja odbrambenih snaga organizma.

-Kada je sunce jako poslije crvenila se jave sitne ospe, ponekad i perutanje, a kada se prođe bez njih, za nekoliko dana se javi pigmentacija i tada možemo govoriti o privikavanju na sunce. Karakteristično je da suva, glatka i sjajna koža bolje podnosi sunce i odbija zrake u većem procentu. Pigmentovana koža takođe, jer pigment resorbuje UV zrake prije njihovog negativnog biološkog efekta. Vlažna koža, koja je uprljana uljima i ostacima krema, znatno je podložnija opekotinama, naglašava dr Vukašinović. Ona ističe da promjene izazvane suncem mogu da pospješe i razne druge supstance, koje se jednim imenom zovu fotosenzibilizatori, a ima ih, na primjer, u anilinskim bojama, katranu sa plaže, nekim lijekovima (aspirin, sedativi, neki antibiotici), kao i mnogim biljkama (spanać, rotkvica, smokva).

-I izvjesne supstance iz parfema i kozmetičkih preparata, pod uticajem sunca ostavljaju mrkožutu pigmentaciju na vratu i dekolteu. Nažalost, ponekad trajnu. Na kraju, postoji i tipična alergija na sunce kada i najmanja ekspozicija, bez obzira na godišnje doba, izaziva crvenilo sa neprijatnim svrabom kože. Među posljedicama pretjeranog sunčanja treba spomenuti prijevremeno starenje kože i pojavu različitih oblika raka kože, ističe dr Vukašinović.

Pripremite kožu za sunce

Sada, kad još uvijek nije pretoplo, idealno je vrijeme za dubinsko i temeljno čišćenje pora od sebuma, izumrlih ćelija i ostalih štetnih sastojaka zaostalih od zimskog perioda. Poslije temeljnog čišćenja neophodna je stručna i kvalitetna masaža, a nakon toga neophodno je staviti neku masku za dubinsku hidrataciju, savjetuje kozmetičar Slobodanka Bubanja, vlasnik kozmetičkog salona "Estebel" u Podgorici.

Savremeni kozmetički proizvodi prilagođeni su svakom godišnjem dobu, tako da su nam na raspolaganju hidrantni proizvodi nezamjenljivi u pripremi kože za tople dane.

-Sve veće kozmetičke kuće, za ljeto proizvode laganije fluide, kreme i gelove, koji vlaže kožu, sadrže UV filtere i odgovaraju svim tipovima kože, koja je sklona pojačanom gubljenju vlage. U posljednje vrijeme su aktuelni raspršivači za vlaženje, koji imaju i umirujuće dejstvo na kožu. Uz sve ovo, naravno, neophodno je svakodnevno detaljno čišćenje, da se sebum ne bi nakupio u porama i doveo do stvaranja mitesera i akni, pogotovo kod kože, koja ima sklonost ka pojačanom izlučivanju masnoće. Čišćenje mlijekom koje ostavlja masne tragove treba izbjegavati, sapune takođe, jer su suviše agresivni za kožu. Gelovi za svakodnevno dubinsko čišćenje su idealni, jer sadrže sva tri elementa neophodna za temeljno čišćenje, a da nijesu agresivni i da ne isušuju kožu, navodi Slobodanka Bubanja.

Njega i ishrana igraju važnu ulogu u izgledu i stanju kože, zato je neophodno, pogotovo u ovom periodu, potražiti stručni savjet od svog kozmetičara, koji će vam dati preporuku o tretmanima i njezi, koja je neophodna za vaš tip kože i o pravilnoj zaštiti od sunca.

-Pogrešno je mišljenje da je dovoljno staviti kremu sa visokim zaštitnim faktorom ujutru i da će vas ta krema štititi tokom cijelog dana. Zaštitne kreme treba stavljati isključivo kad hoćete da izađete na sunce, jer one poslije dva sata gube svojstvo, a pogotovu ako se oznojite ili okvasite kožu. Osim ovoga kreme sa zaštitnim faktorom nikako ne mogu da zamijene vašu dnevnu kremu, već ih treba nanositi preko nje i to nekoliko puta u toku dana, naročito na moru i na plaži, kad nam je i inače neophodna pojačana hidratacija, upozorava Slobodanka Bubanja.

Obavezni zaštitni preparati

Kao zaštita u vrelim ljetnjim danima, svakako se preporučuje upotreba šešira sa širokim obodom, sunčanih naočara, zaštitne kreme, odjeće dugih rukava, gustog tkanja i izbjegavanje boravka na direktnom suncu.

-Da bi zadovoljili sve potrebe kože i ostvarili željeni zaštitni efekti, preparati za zaštitu od sunca moraju ispuniti čitav niz vrlo složenih zahtjeva. Na prvom mjestu moraju biti efikasni u zaštiti od svih štetnih talasnih dužina sunčevog zračenja, sačinjeni tako da postoji minimalna mogućnost iritacije i senzibilizacije kože, a to znači da moraju sadržati niske koncetracije konzervansa, parfema, emulgatora. Preparat koji štiti od sunca mora se lako i prijatno nanijeti na kožu i treba da ima dobru prijemčivost. Moraju biti i vodootporni, stabilni, sposobni da koži daju vlagu, da je hrane i njeguju, a da se s druge strane lako otklanjaju vodom, sapunom ili mlijekom za čišćenje. Postoji veliki broj gotovih preparata sa visokim faktorom zaštite, koje treba birati prema osjetljivosti kože, naglašava dr Vukašinović.

Posebno zaštititi djecu

Zbog štetnih efekata sunčevog zračenja, naročito njegovog kumulativnog djelovanja, djeci je potrebno posvetiti posebnu pažnju i bez obzira na mjere opreza i zaštite, ne treba ih izlagati suncu između 10 i 17 sati.

-Smatra se da 50 do 80 odsto sunčevog zračenja primimo u djetinjstvu, a kako su oštećenja kože suncem jedan od značajnih uzroka za razvoj tumora kože u kasnijem životnom dobu, jasno je zbog čega stalno govorimo o zaštiti od sunčevih zraka, naglašava dr Vesna Strainović-Lalović, koordinator izabranih doktora za djecu u Domu zdravlja Podgorica.

Ona ističe da djecu u prvoj godini života, naročito u prvih 6 mjeseci, ne treba sunčati, a samim tim ne preporučuje se nanošenje krema sa zaštitnim faktorom. Za djecu od prve do treće godine potreban je preparat sa zaštitnim faktorom 15 i više i to isključivo namijenjen djeci, sa UVA i UVB filterima, a poslije treće godine mališani mogu koristiti preparate za zaštitu od sunca sa visokim faktorima koje koriste odrasle osobe.

-Kada boravimo na plaži sa djecom važno je da su u hladu veći dio dana, pa i tada im prijeti opasnost od opekotina, zbog toga što platno suncobrana nije dovoljna zaštita, jer propušta do 50 odsto zračenja, koje se uz to, takođe, reflektuje sa morske površine i pijeska. Kremu sa zaštitnim faktorom potrebno je nanijeti pola sata prije izlaganja suncu i nanošenje ponavljati svaka 2 do 3 sata. Čak i kada je oblačno vrijeme ljeti preporučujemo zaštitni faktor, jer UV zraci prolaze i kroz oblake, upozorava dr Strainović-Lalović. Ona dodaje da odjeća, koju dijete nosi, mora biti udobna, lagana, komotna, a neophodan je i šešir.

-Boravak na suncu može izazvati opekotine, djeca mogu postati umorna, nervozna, a usljed vrućine mogu i dehidrirati. Najbolje piće za djecu je voda, savjetuje naša sagovornica.

Lokacija

mapa

Kontakt

Beauty centar Estebel

Bulevar Svetog Petra Cetinjskog 42

81000 Podgorica, Crna Gora

tel:   +382 20 20 21 20
mob: +382 68 20 21 20
mob: +382 67 20 21 20

e-mail: estebel-wb-@t-com.me