Telefon : +382 20 20 21 20

Brižljivom i pravilnom njegom do prirodne ljepote

januar 22, 2010

Stručnjaci kažu da je veoma teško analizirati elemente koji čine jednu kožu lijepom, prozračnom, blistavom, a što se primjećuje na prvi pogled.

Pobjeda - 18. avgust 2009. god.

SAČUVAJTE BLISTAVOST KOŽE U LJETNJIM DANIMA

Brižljivom i pravilnom njegom do prirodne ljepote

Podgorica, 17. avgusta - Stručnjaci kažu da je veoma teško analizirati elemente koji čine jednu kožu lijepom, prozračnom, blistavom, a što se primjećuje na prvi pogled. To je ono što vidimo, ali što se dešava ispod površine, u dubljim slojevima kože, obično primjetimo kad se na površini počnu pojavljivati znaci opuštenosti, kad koža počne da puca, crveni, svrbi, postaje hrapava, peruta se i ljušti, pogotovo sada u vrelim ljetnjim danima.

- Kod suve kože je uvijek problem nedostatka ili smanjenog broja lojnih žlijezda, koje učestvuju u stvaranju hidrolipidnog sloja na površini kože i koji ima ulogu da štiti kožu, objašnjava kozmetičarka Slobodanka Bubanja, vlasnik kozmetičkog salona “Estebel” u Podgorici. Ona napominje da kod prevelikog isušivanja kože dolazi do dezorganizacije lipida u međućelijskom vezivnom tkivu i remeti se funkcionalna struktura hidrolipidnog zaštitnog sloja, koji treba da štiti od nepovoljnih uticaja spolja i od prevelikog isparavanja vode iz kože.

- Uticaj spolja može biti snažan pogotovu kod prevelikog i nekontrolisanog izlaganja suncu, zatim prilikom upotrebe agresivnih sredstava za čišćenje šminke, pogotovo sapuna, raznih sredstava koja imaju alkohola u sebi, zatim nepovoljnih klimatskih uslova. Dugotrajna putovanja avionom, takođe, mogu da oštete kožu, naročito suvu, koja je već genetski predodređena da se lakše ošteti od onih debljih, upozorava naša sagovornica.

Prema njenim riječima, pored spoljašnih i unutrašnji faktori remete sekreciju lojnih žlijezda. Neki od njih su menopauza, nepravilna ishrana, tiroidna i nadbubrežna žlijezda, starenje...

-Brižljivom i pravilnom njegom može se obnoviti hidrolipidni film, koji pokriva površinu kože. Svaka koža ima specifičnu potrebu za određenom vrstom i količinom hidratacije u zavisnosti od tipa, godina života, klime, načina života i njege. Njega i ishrana kod zdravih osoba imaju važnu ulogu, ističe Slobodanka Bubanja. Ona naglašava da je pogrešno mišljenje da kod suve i tanke kože ne treba raditi piling.

-Taj sloj izumrlih ćelija, koje stoje na površini moramo redovno otklanjati, jer one sprečavaju upijanje hranljivih i korisnih sastojaka u kožu, usporavaju cirkulaciju i dovod kiseonika u kožu. Zato tereba raditi piling ili sami kući, nekim neagresivnim sredstvom ili posjetite svog kozmetičara, koji će staviti neku masku za pospješivanje oksigenacije i obnavljanje tog oštećenog zaštitnog sloja, savjetuje naša sagovornica.

Zdrava ishrana i adekvatna zaštita od sunca

 

- Uz malo truda, svakodnevne njege, znanja i strpljenja može se povratiti blistavost kože, koja je obično znak dobrog zdravlja i raspoloženja. Svi tretmani, koji poboljšavaju vlažnost, ujednačenost površine kože, njenu debljinu i prokrvljenost, obezbijediće lijep i blistav ten. Naravno, uz to potrebno je piti puno tečnosti, najmanje dva i po do tri litra u toku dana, zatim, jesti što više voća i povrća, što je moguće više u svježem stanju i čuvati kožu od prevelikog i nekontrolisanog izlaganja suncu, kao i koristiti prirodne preparate za dubinsku hidrataciju i zaštitu od sunca, poručuje Slobodanka Bubanja.

Lokacija

mapa

Kontakt

Beauty centar Estebel

Bulevar Svetog Petra Cetinjskog 42

81000 Podgorica, Crna Gora

tel:   +382 20 20 21 20
mob: +382 68 20 21 20
mob: +382 67 20 21 20

e-mail: estebel-wb-@t-com.me